Mikroskop za 240$ zamiast za 40000$
5 sierpnia 2010, 20:32Gruźlica, w krajach rozwiniętych niemal zapomniana, w ubogich rejonach świata wciąż zabija około 1,3 miliona osób rocznie. Wszystko przez brak środków finansowych na leczenie i diagnostykę. Kwestia diagnostyki być może niedługo znacznie się poprawi.
Antylaser — to nie żart
3 sierpnia 2010, 20:55W tym roku mija pół wieku od skonstruowania pierwszego działającego lasera. Zespół inżynierów Uniwersytetu w Yale uczcił rocznicę w zaskakujący sposób: opublikował pomysł zbudowania... antylasera.
Najbardziej kaloryczny napój USA
28 maja 2010, 12:21PB&C, koktajl mleczny amerykańskiej firmy lodziarskiej Cold Stone Creamery, to aż 2010 kalorii. W takiej sytuacji nie dziwi, że shake znalazł się na pierwszym miejscu listy dwudziestu najgorszych napojów USA miesięcznika Men's Health.
Lemoniada — odkamieniacz dla nerek
25 kwietnia 2010, 09:32Kamica nerkowa to powszechna choroba, z której wielu sobie nie zdaje sprawy. Do czasu aż dopadnie ich atak bólu. Usuwanie kamieni nerkowych nie jest trudne, ale to powracająca dolegliwość. Jest jednak niekłopotliwy sposób, aby in zapobiegać: lemoniada.
Tajemniczy problem z iMakami
2 listopada 2009, 12:22Użytkownicy komputerów iMac informują na forach o niespodziewanych kłopotach z maszynami. Wszystko wskazuje na to, że jakiś niezidentyfikowany dotąd błąd powoduje, że po wejściu na witrynę z elementami Flash, komputer pracuje bardzo powoli, gdyż dochodzi do całkowitego zużycia mocy procesora.
Nvidia oskarżona o defraudację
11 września 2008, 12:01Kancelaria prawnicza Shalov Stone Bonner & Rocco oskarżyła Nvidię o defraudację na giełdzie papierów wartościowych i wystąpiła z pozwem zbiorowym. Producent procesorów graficznych oskarżany jest o udzielanie fałszywych informacji i ukrywanie prawdy o swoich GPU.
Bąbelki nie do zdarcia
30 maja 2008, 10:20Mikser kuchenny tak nam już spowszedniał, że nie kojarzy się z żadnymi szczególnymi dokonaniami. To jednak za jego pomocą grupa amerykańskich studentów uzyskała miniaturowe bąbelki, które utrzymują się przez rok. Dzięki nim będzie można m.in. poprawić konsystencję lodów (Science).